torsdag 23 augusti 2012

Direktavkastning, Aktiekunskap

Efter P/E-tal och P/S-tal tycker jag direktavkastning är ett lämpligt nyckeltal att försöka skriva ett inlägg om.

Direktavkastning anser jag är lättare att förstå än de två tidigare nyckeltalen som jag skrivit om. Så vad är egentligen direktavkastning? Jo, man jämför relationen mellan utdelning och dagens aktiekurs. Man dividerar utdelningen med aktiekursen. Med direktavkastningen ser man direkt hur många procent av mina investerade pengar kommer jag få utdelning. Det finns även något som man ibland kallar för effektivavkastning. Då räknar man även in värdeutvecklingen på aktien.

Det finns många tankar om direktavkastning och många investerare gillar just höga utdelningar. Det positiva med höga utdelningar är att man får kapital till att återinvestera. Det finns även risk med höga utdelningar. Till exempel att utdelningen är så hög att man tömmer företaget på pengar som egentligen borde användas till att investera i utveckling och forskning. 
En hög direktavkastning kan också visa på att aktien är för lågt värderad. Detta kan innebära att aktien pressas uppåt för att kompensera för den höga utdelningen. Här är det alltid nyttigt att titta på hur direktavkastningen och utdelningen har varit historiskt sett för en aktie. 
Låg direktavkastning innebär ju alltså precis motsatsen, aktiekursen är för högt värderad om man jämför med utdelningen. Det bästa alternativet är ju om företaget går såpass bra att man väljer att höja utdelningen efter aktiekursens uppgång. Ofta ett tecken på stabila företag.

Ett annat användningsområde för direktavkastning är att man teoretiskt sett kan ta fram en riktkurs för aktien. Enligt nedan:

Direktavkastning=(utdelning/aktiekurs)
Om vi känner till den förväntade direktavkastningen och vad utdelningen kommer att bli så kan vi få fram en riktkurs.
Riktkurs=(utdelning/direktavkastning)

En riktkurs är spännande att ta fram på detta vis, det kan ge en vis indikation på vilket håll det lutar. Man måste dock vara noga med att kolla på historiken, vad har direktavkastningen varit tidigare och vad har man tidigare förväntat sig.

Till sist, tänk på att en hög utdelning inte alltid är ett tecken på att företag går bra. Vinst och utdelning drar inte alltid jämt skägg.

Hur använder ni direktavkastning? Vilket föredrar ni, lågt eller högt?

Säg också till om ni tycker att något jag skriver inte är korrekt eller om det är svårt att förstå.

Over and out!
//AktieHank 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar