onsdag 15 augusti 2012

P/S -talet, Aktiekunskap

Ska fortsätta att försöka förklara ett nyckeltal som man ofta läser om men som ibland eller till och med ofta kan vara svårt att förstå. Nämligen P/S-talet. 

När man läser om aktier i tidningar eller på nätet används ofta olika sorters nyckeltal. P/E- och P/S-talet är några av de oftast förekommande. P/E-talet har jag tidigare försökt mig på en beskrivning, så läs gärna det till att börja med. Ni finner inlägget här.

Nyckeltal används sällan ensamt utan mer ofta tillsammans med andra nyckeltal eller med annan information om aktien. P/S-talet använder i alla fall jag ofta tillsammans med P/E när jag försöker "värdera" en aktie. 

Vad är då P/S? P står för "price" och S står för "sales. P/S ger alltså en kvot, aktiekursen genom omsättning per aktie. Alltså beskriver kvoten hur mycket aktiemarknaden tycker att varje omsättningskrona är värd. Ett lågt P/S-tal innebär alltså att aktiemarknaden förväntar sig lite av företaget i omsättningstillväxt och ett högt P/S-tal visar att marknaden har en högre förväntan än vad omsättningen visar. 

Ett vanligt sätt att använda P/S-talet är att leta efter ett lågt P/S men där man tror att vi kommer att få se ett mycket bättre resultat än vad aktiemarknaden har upptäckt. Till exempel om ett företag har P/S=0,1 så är alltså företaget värderat till endast 10% av sin omsättning. Vilket ofta är lågt. Men tänk även på att företag kan ha en hög omsättning men med låg vinst. 
Företag med lågt P/S-tal kan även vara kandidater för att bli uppköpta eller för att genomföra en rekonstruktion för att på något sätt hitta större marginal. 

Själv tycker jag att P/S-talet är något mer svårtolkat än P/E, för det finns fler sidor av myntet. Men tycker ändå att det är ett gott verktyg för att använda vid en värdering av företaget. 

Det finns många tolkningar på P/S. Dela gärna med er och beskriv hur ni tänker och använder detta nyckeltal. Säg också ifrån ifall ni tycker att jag har missat något viktigt.


Over and out!
//AktieHank 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar