tisdag 19 juni 2012

Marcus Wallenberg Jr

Har gått och skaffat mig en idol!
Har läst och sett några dokumentärer om Wallenbergfamiljen och främst Marcus Wallenberg Jr. Vilken kille. Vi har mycket att tacka "Dodde" för, hans företagsamhet och finanskänsla gjorde Sverige till det industriland det är (var?).
Mellan 1946-1958 var han VD på Stockholms Enskilda Bank. Från 1930-talet fram till hans död 1982 ledde han och rekonstruerade de flesta av Sveriges storföretag.
För att nämna några, ASEA(idag ABB), Atlas Copco, SAAB och Ericsson. Till exempel så var det han som drev igenom att Atlas Copco skulle avveckla sin motortillverkning och istället satsa på tryckluftsteknik, något som gjorde företaget världsledande.
Inte nog med att han hade stora åtagande inom de största företagen i Sverige. Under andra världskriget var han ansvarig för att hålla i Sveriges handelsförhandlingar med de allierade. Han deltog också i de olympiska seglingarna 1936 samt var en tennisspelare av svensk elit.

Marcus Wallenbergs sätt att tänka långsiktigt och försiktighet inspirerar mig stort. Jag kan tipsa om en dokumentär som gick på SVT för några år sen som handlar om historien kring familjen Wallenberg. De är ofta skygga individer men här visar de mycket bilder och filmer som visar historien bakom hela dynastin Wallenberg.


Over and out!
//AktieHank 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar